Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 1 juli 2017

Genealogisch blog 197



Sollidens Slott

Het Zweedse eiland Öland is bij Kalmar door een imposante, 6 km lange brug verbonden met het vaste land. De brug naar Öland kwam in 1972 gereed. Deze brug is vrij van tol in tegenstelling tot The Bridge, die bij Malmö Zweden met Denemarken verbindt. Voor een enkele overtocht over de Öresundbro moet maar liefst € 56 (!) afgetikt worden.
Op Öland ligt vlak bij de hoofdplaats Borgholm en naast de ruïne van het destijds machtige Borgholm Slott het lieflijke Sollidens Slott, het zomerpaleis van de Zweedse Koninklijke familie. Wanneer de Koninklijke familie niet aanwezig is, staat het prachtige park rond Sollidens Slott open voor publiek. Het paleis zelf is niet toegankelijk, maar het park rond het paleis heeft genoeg te bieden voor een paar ‘koninklijke’ uren.

 Sollidens Slott
Entree Sollidens Slott

Koningin Victoria, de vrouw van de overgrootvader van de huidige koning Carl Gustav, liet het paleis in 1906 in Italiaanse stijl bouwen. Sophia Maria Victoria (roepnaam Victoria) van Baden, geboren op 7 augustus 1862 in Karlsruhe en overleden op 4 april 1930 in Rome, werd in 1907 koningin, toen haar echtgenoot Gustav V koning van Zweden werd. Victoria had grote problemen met de ademhaling, problemen die groter werden tijdens de koude winters in Zweden. Zij verbleef daarom liever in Egypte en bij voorkeur in Italië op Capri, waar ze een buitenhuis had. Omdat de lucht op Öland haar nauwelijks problemen met de ademhaling opleverde besloot ze daar Sollidens Slott als zomerverblijf te laten bouwen. Toen Gustav V in 1950 overleed, erfde Carl XVI Gustav van het Huis Bernadotte het paleis van zijn overgrootvader. In zijn welkomstwoord aan de bezoekers van het paleis is Carl Gustav duidelijk over zijn ambities met Sollidens Slott:

”Välkommen att njuta av Sollidens vackra parker med dess prunkande blommor, träd och buskar. Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för. Det byggdes av min farfars mor, Drottning Victoria, och stod färdigt 1906. När min farfars far, Gustav V, gick bort år 1950, fick jag ärva slottet. Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö.”
Het unieke milieu van Sollidens dient ook beschikbaar te zijn voor komende generaties om er te genieten.

 Sollidens Slott
Achterzijde Sollidens Slott

Om het park binnen te gaan, dient eerst bij Het Paviljoen de entree betaald te worden. De huidige koning en koningin lieten Het Paviljoen in 1992 bouwen. In Het Paviljoen is een permanent tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van  Sollidens Slott. Daarnaast is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen, zoals deze zomer over de tafelindeling bij vorstelijke bankets.

 Sollidens Slott
Plattegrond Sollidens Slott

Het is een genot om door het prachtig aangelegde en onderhouden park te wandelen. Alle elementen in het park zijn voor rolstoelers prima toegankelijk. De Hollandse Rozentuin (nr. 8 op de plattegrond) was een geschenk aan Koningin Victoria ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag van het Nederlandse Hof. Bij de ingang van het park kan men vóór of na de wandeling bij Kaffetorpet koffie drinken met de typische Zweedse lekkernijen of een lunch tot zich nemen.
Bij de permanente tentoonstelling in Het Paviljoen ligt sterk de nadruk over de afstamming van de huidige Koning Carl XVI Gustav. Verschillende stambomen en boeken moeten duidelijk maken, dat Koning Carl Gustav een echte afstammeling is van de Zweedse Vader des Vaderlands Gustav Vasa, die leefde tussen 1496 en 1560. Carl Gustav stamt net zo van Gustav Vasa af als onze Koning Willem Alexander van Willem de Zwijger. In beide gevallen is er beslist geen sprake van een rechte lijn en is het maar de vraag of de moderne koningen wel echt van hun beroemde voorvaders afstammen.

Prinses Louise
Prinses Louise
In het boekje “Sveriges kungar och drottningar från Vasa till Bernadotte” wordt de familie relatie van de Zweedse Koning met Gustav Vasa uiteengezet. De lijn van Gustav Vasa naar de huidige koning loopt via de Huizen Pfalz, Hessen en Holstein-Gottorp.
Er is in 19e eeuw een relatie geweest tussen het Nederlandse en het Zweedse koningshuis. De Zweedse Koning Karl XV (1826-1872) trad in 1850 in het huwelijk met de Nederlandse prinses Louise (1828-1871). Prinses Louise van de kleindochter van Koning Willem I en dochter van diens zoon Fredrik. Karl XV en Louise kregen zelf twee kinderen: dochter Louise, die huwde met de Deense Koning Fredrik VIII, en zoon Karl Oskar, die twee jaar na zijn geboorte in 1854 overleed waardoor er geen mannelijke troonopvolger was. De troon kwam toen in handen van Oskar II, de broer van Karl XV. Oskar II was getrouwd met Sofia van Nassau-Weilburg, die vast ook wel een hele verre nazaat zal zijn van Willem van Oranje.

Tiel, 1 juli 2017

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten